traffic safety
search and rescue group

Team Hugo & Ron


Het fantastische reukvermogen van de hond maakt hem een uitstekende speurneus. Reddingshonden gebruiken hun neus en doorzettingsvermogen voor het zoeken naar vermiste mensen in vlaktes, onder puin en in het water. De honden werken met een vaste geleider, de baas van de hond. Samen vormen zij een hecht team. Het is vrijwilligerswerk, maar van de honden en hun geleiders wordt serieus speurwerk verwacht.


wat doet de reddingshond?

Reddingshonden worden ingezet bij de vermissing van een persoon. De honden zijn speciaal getraind om de lichaamsgeur van mensen te herkennen.

Bij het zoeken op vlaktes speuren de honden in linie het aangewezen zoekgebied af. Dit betekent dat de honden niet afzonderlijk zoeken, maar in groepsverband met meerdere honden. De honden lopen hierbij los en volgen de commando’s op van hun geleider.

In het puin zoeken werkt volgens een andere methode. De reddingshonden zoeken hierbij één voor één een gedeelte af. Iedere hond heeft hierbij zijn eigen stuk. De hond geeft aan op welke plek de sterkste geur uit het puin komt.

Honden kunnen op het water zoeken naar drenkelingen. De hond en zijn geleider zitten dan op een boot die zigzaggend over het water gaat. Als de hond aangeeft iets te ruiken, leggen de geleiders de coördinaten vast en wordt er een tweede hond gebruikt om te verifiëren of ook hij op dezelfde plaats aangeeft iets te ruiken. Het water zoeken is het moeilijkst, omdat de lichaamsgeur van mensen in het water zich minder goed/ver verspreidt. Daarom is het zoeken in deze situatie alleen weggelegd voor reddingshonden met veel ervaring.

Meestal zorgt de politie voor de inzet van reddingshonden, maar bij vermissingen in het buitenland geeft het ministerie van Buitenlandse Zaken hiertoe de opdracht. Soms doen ook particulieren bij een vermissing een beroep op een reddingshond. De inzet van een reddingshond gaat echter altijd in overleg met de politie.